Welkom Gast ( Inloggen | Registreer gratis )

> regels

 
Reply to this topicStart new topic
Flysurfer Extacy
Review_Beheer
plaatsen 09-04-2005, 19:00
Bericht #1

Groep: Review+tutorial

Sinds: 08-09-'03
Uit: Op het strand
Lid Nr.: 2.189
Online: 20-06-2012, 11:02
         
 auteur: jt van dorp

Review van de Flysurfer Extacy 13

De kite wordt geleverd in een handige tas, een full carbon bar, een set lijnen waarin een aantal lengtes geïntegreerd zijn, een reparatiesetje, een promo CD waar ook handige tips op staan voor het omgaan met de kite. Ook zit er wat promomateriaal bij, een manual die zeker even de moeite van het doorbladeren waard is, een keychain en je krijgt ook nog een Flysurfer muts kado.

<!--aimg--><div class='resize'><img src="http://www.flyboarden.nl/JT/extacy3.jpg" border="0" alt="IPB Image" /></div><!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

Tas en constructie van de kite

Wat onmiddellijk opvalt als je de tas ziet is de grootte. Ook valt op dat de tas er stevig en robuust uitziet met plaats voor je kiteboard of een trapeze aan de buitenkant. Ohnee! Een rits in een kitebag! Of niet? Als je de rits open trekt zie je wat verrassends. Achter de rits zit een flap van hetzelfde spul als de tas en daardoor kun je het volume van de tas vergroten om de kite erin te doen terwijl er geen risico is op een scheur in je kite. Slim bedacht!

Pakken we de kite uit dan valt op hoe weinig toming eraan zit. Alles wat nodig is en daarvan nog weer wat weggelaten lijkt het wel. Dat kun je ook zien op onderstaande foto. Alles is met interne verstevigingen en bevestigingen opgevangen. Nog een goed nieuws bericht, geen katrolletjes meer. In plaats hiervan een aantal ringen op de kite die van de boventoom naar de ondertoom lopen en zo de onderlijnen op spanning houden. Verder is opvallend hoe de Jet-Flaps dit keer zijn verstopt in de kite.

Nog een vernieuwing is het mini luchtinlaatje op de tips. Hierdoor blijven de tips beter op druk. Verder is het een beetje het oude vertrouwde. Mega luchtinlaten, 2 ritsen en een leuk design. Het enige minpuntje is dat ik tot mijn grote schrik 3 missteken en een niet afgeknipte draad kon vinden op de hele kite. Dit is me al een tijd niet gebeurd met een Flysurfer. Desalniettemin is de bouwkwaliteit uitmuntend en is aan alles gedacht.

<!--aimg--><div class='resize'><img src="http://www.flyboarden.nl/JT/extacy4.jpg" border="0" alt="IPB Image" /></div><!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

Dan krijgen we de lijnen, de middenlijn is nu compleet gesleeved en de kans op breken is dus 0,0%. Komen we bij de bar en daar vinden we een roterende leash, een pull/pull trimmer met een vertraging, zodat je de power in stapjes kan bijstellen en niet ineens van niks naar alles gaat, en de oude vertrouwde chickenloop. Enige minpuntje is dat hij juist minder goed lijkt te zijn dan de vorige jaargang. De uithaak blokkering van deze loop is net iets te flexibel dus kan de loop nog van de haak schieten. Dit is gedaan omdat de oude uithaak blokkering tijdens het snowkiten kon breken door bevriezing. Vandaar een iets flexibelere variant. Zelf heb ik liever een loop die als een huis zit en dus heb ik persoonlijk liever de oude variant.

De bar is voorzien van duidelijke kleuren en aan de onderzijde is de bar compleet wit met een rode streep erover. Je bar verkeert vasthouden gaat dus nooit meer gebeuren. De leash zit nog steeds met een clip vast en dat werkt prima. De kite staat standaard perfect afgesteld maar de Rotorleash kan bij heel ver depoweren niet over de dubbelgeslagen lijn heen, waar voorheen een knoop zat is nu een dubbelgestikte lijn met een metalen ring gekomen, en dus worden de stuurlijnen aangetrokken bij zeer ver depoweren. Maar misschien wordt het dan tijd voor een maatje kleiner…

Ook ben ik minder happy met de gustabsorber. Nouja, die plastic ring die erboven zit. Door die ring kan de gustabsorber niet meer over de knoop van de depowerkoord waar ie vast blijft zitten en nu schiet hij de hele tijd uit de strakke neopreen huls en zwerft over je depowerkoord. Flysurfer geeft hiervoor de verklaring dat het sporadisch voor zou kunnen komen dat de gustabsorber scheurt als hij gewoon over de knoop heen zit.

Helaas vindt ik persoonlijk dit keer de remedie erger dan de kwaal. Gelukkig is het zelf makkelijk en snel te verwijderen. Wat dan weer helemaal top is is de standaard meegeleverde Rotorleash. Nooit meer zonder leash vliegen dus, hij zit toch niet in de weg! Ook de quick releases werken prima.

<!--aimg--><div class='resize'><img src="http://www.flyboarden.nl/JT/extacy1.jpg" border="0" alt="IPB Image" /></div><!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

Hoe vliegt ie?

Kite uitvouwen, lijnen rollen, ritsen dicht, inhaken en takeoff. Als eerste valt de stuursnelheid op. Die is echt hoog en dit keer zeker met een 16 meter intermediate tubekite te vergelijken. Tijdens het rijden valt op hoe hoog de kite aan de wind gaat en vooral hoe makkelijk het hoogte lopen gaat. Dat kost geen enkele moeite. Wat verder ook enorm opvalt is hoe weinig je de kite in je boardje voelt. Dit is dus uitermate goed want dan kun je ook in overpowerde situaties met je boardje genoeg doen om de kite in de hoek te krijgen.

De kite is enorm stabiel en lufft niet snel. Toch heb ik het idee dat hij minder stabiel is dan de Voodoo/ Spirit. Dit blijven voor mij de meest stabiele kites die Flysurfer ooit heeft gemaakt. Toch blijft de Extacy netjes in de lucht met vlagen en zal zichzelf netjes corrigeren indien hij onverhoopt toch mocht luffen. De kite blijft niet strak op 12 uur staan want als hij eenmaal een zijde gekozen heeft zal hij heel langzaam die kant in zweven.

De kite heeft een enorme drang naar snelheid. Je kan er dus ook verschrikkelijk hard mee rijden. Als je de kite in de hoek zet en de bar bijna helemaal aantrekt blijf je maar versnellen. Sturen gaat prima zoals al gezegd. De bardruk is precies goed zodat je gelijk kan voelen waar de kite staat. De depower is zoals we gewend zijn weer top, ik kan er wel ver over uitweiden maar dat heeft geen zin. Hij depowert gewoon verder dan wat ook op de markt als je buiten de Flysurfer kites gaat kijken. Hij is echt verschrikkelijk lang door te vliegen en blijft maar depoweren. Gelukkig heeft de kite ook nog low end. Ik, 93 kilo, kon er al heel vroeg mee rijden alleen de echte sprongen beginnen voor mijn gewicht pas bij 15 knopen.

Dan komen we bij het meest belangrijke deel van de review, hoe springt ie? Nou, daar kan ik een heel kort antwoord op geven: Stuur je hem goed en heb je genoeg wind, be prepared en zorg maar dat je strak in je bindingen zit. Je wordt echt omhoog geschoten naar een flinke hoogte om een klein stukje verder je boardje weer verrassend zacht aan de grond te zetten. De kite is echter erg kritisch waar je hem plaatst en als je niet exact stuurt zoals het moet zul je niet hoog los komen en op volle snelheid landen. Met enige oefening is de spronghoogte hier dus wel degelijk uit te halen. De kite heeft dus een kleine sweetspot maar als je hem goed plaatst ga je ook ECHT hoog.

<!--aimg--><div class='resize'><img src="http://www.flyboarden.nl/JT/extacy3.jpg" border="0" alt="IPB Image" /></div><!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

Conclusie:

De kite is zeer geschikt voor de recreatieve rijder en zal ook beginnende kiters niet afstraffen. Met enige oefening is er zeer goed mee te springen en ook unhooked dingen zoals de handlepass zijn makkelijk uitvoerbaar met de kite. De kite is niet echt geschikt voor de top boarders maar dat heeft Flysurfer ook niet voor ogen gehad met het ontwikkelen van de kite. Hij is bedoeld als beginner/ intermediate kite met goede freeride eigenschappen. Kortom gewoon een kite voor iedereen die zonder al te veel ongein gewoon lekker wil knallen. Ik kan alleen maar zeggen dat Flysurfer in deze missie perfect is geslaagd.....

<!--aimg--><div class='resize'><img src="http://www.flyboarden.nl/JT/extacy5.jpg" border="0" alt="IPB Image" /></div><!--Resize_Images_Hint_Text--><!--/aimg-->

Het volledige testrapport vindt je HIER.

Ik wil Flysurfer Benelux bedanken voor het ter beschikking stellen van de testkite.

Voor alle duidelijkheid: Ik wordt niet gesponsord door Flysurfer, dit zijn slechts mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens een testperiode van ongeveer anderhalve week. Zoals iedereen weet vlieg ik zelf wel Flysurfer.

Dit bericht is bewerkt door Jordi: 10-12-2005, 16:20
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Gebruiker(s) lezen dit onderwerp (1 Bezoekers en 0 Anonieme gebruikers)
0 Leden:

   Actuele tijd: 25-03-2017, 06:49