Ad Branger

Welkom Gast ( Inloggen | Registreer gratis )

Rating 5

High End En Low End

Posted by Ad Branger, 26-02-2009, 00:26 in High end en low end

High end en low end

De termen ‘high end’ en ‘low end’ worden met name in de kitesurfwereld gebruikt. De laatste jaren komen we ze ook tegen bij het flyboarden. Er is veel verwarring over de betekenis. Een toelichting is derhalve op zijn plaats.

Met deze uitdrukkingen worden de prestaties van een vlieger ten aanzien van zijn windbereik verklaard. Die prestatie-omschrijving slaat op de eigenschappen van de vlieger en hebben niets met de ervaring, durf of zelfs gewicht van de vliegeraar te maken. De high end of low end van een vlieger wordt uitgedrukt in een kwaliteitsniveau. De high end van een vlieger kan 'uitstekend' of 'matig' zijn (of wat dan ook), maar wordt dus niet uitgedrukt in een windkracht.

Een vlieger heeft een hoge of een lage aspect ratio, een vlieger is een racematras of niet, een vlieger heeft een goede low end of niet. Wie de vlieger gaat gebruiken maakt niets uit. Dat verandert niets aan vaste eigenschappen zoals zijn aspect ratio of aan zijn al dan niet goede low end eigenschapen, etc.

Je kunt als vliegerontwerper dus opzettelijk een echte low-end vlieger of juist een echte high-end vlieger ontwerpen. De opmerkelijke kracht bij een geringe windsterkte van een echte low-end vlieger komt bijvoorbeeld voort uit het ontwerp van het profiel, de canopy curve, het geprojecteerde oppervlak en nog vele andere aspecten van een vlieger. De uitdaging voor veel (kitesurf-) vliegerontwerpers is tegenwoordig om de vliegers zowel bij sterke als bij zwakkere wind goed te laten presteren.


Low end

“Low end” geeft aan hoe de eigenschappen, specifiek voor die maat en ongeacht de ervaring van de vliegeraar, zijn van een vlieger bij weinig wind. Een vlieger met een goede low end kun je in verhouding met andere vliegers van dezelfde maat met weinig wind al goed gebruiken. Hij heeft in verhouding veel power en blijft bijvoorbeeld juist dan goed op druk en heeft nog goede upwind eigenschappen (= vliegt nog goed door in de hoeken van het windvenster).

Nadeel kan wel zijn dat zo’n goede low-end vlieger minder makkelijk te houden is met wat meer wind. Voor veel vliegers wordt een windbereik opgegeven (bijvoorbeeld: geadviseerd windbereik 3-6 Bft). Een vlieger waarvan opgegeven wordt dat het een ‘echte low-end vlieger’ is, presteert binnen dat windbereik veruit het best in het onderste deel van dat windbereik.

De Flysurfer Psycho III heeft prima low end eigenschappen.High end

“High end” geeft aan hoe de eigenschappen, specifiek voor die maat en ongeacht de ervaring van de vliegeraar, zijn van een vlieger bij veel wind. Een vlieger met een goede high end kun je, onder andere vanwege het feit dat hij wat minder power heeft, in verhouding met andere vliegers van dezelfde maat met meer wind nog goed gebruiken. Hij is dan bijvoorbeeld beter te controleren (is sneller, stuurt beter) dan een vlieger van een vergelijkbare maat.

Nadeel kan zijn dat een goede high end vlieger bij weinig wind minder goede upwindeigenschappen heeft (komt niet zo ver in de hoek) en minder goed op druk blijft (bijvoorbeeld als de wind even weg valt of bij weinig wind). In dat geval kan een dergelijke vlieger je hard neerzetten.

Voor veel vliegers wordt een windbereik opgegeven (bijvoorbeeld: windbereik 3-6 Bft). Een vlieger waarvan opgegeven wordt dat het een ‘echte high-end vlieger’ is, presteert binnen dat windbereik veruit het best in het bovenste deel van dat windbereik. Het kan zelfs zijn dat een echte ‘high-end vlieger’ in het onderste deel van zijn bereik een beetje teveel in het zenith blijft hangen.

De Peter Lynn Guerilla II staat bekend als een echte high end vlieger.High end control

De term ‘high end vlieger’ komt minder vaak voor in de kitesurfwereld dan ‘low-end vlieger’. Bij high end is men meer geïnteresseerd in ‘high end control’ dan in 'high end power'. Een vlieger met een goede ‘high end control’ is ook in een overpowered situatie nog goed te controleren. Dat heeft uiteraard ook te maken met de ervaring van de vliegeraar, maar als men die term gebruikt speelt de ervaring van de vliegeraar feitelijk geen rol. Het gaat dan specifiek om het ontwerp van de vlieger. Het ontwerp zorgt er voor dat iemand die kan kitesurfen er op kan vertrouwen dat de vlieger ook in een overpowered situatie nog goed te controleren is.


Maar mijn vlieger heeft een high end van 28 knopen…?

Van een vlieger kun je niet zeggen dat hij “een high end heeft van 28 knopen”. Een vlieger heeft geen bepaalde gespecificeerde high end of low end uitgedrukt in een windkracht. Een vliegerfabrikant zal dus normaal gesproken geen “28 knopen als high end” opgeven. Een vliegerfabrikant kan wel een geadviseerde windrange opgeven waarbij die 28 knopen de hoogst geadviseerde windkracht is waarbij de vlieger nog (veilig) gebruikt kan worden. Maar dat is iets geheel anders.

Ook zal de geadviseerde windrange van een vlieger met een goede high end er uiteraard anders uit zien dan van een vlieger die geen goede high end eigenschappen heeft. De geadviseerde windrange moet wel persoonlijk benaderd worden. Daar spelen ervaring, leeftijd, gewicht, etc. wel een belangrijke rol bij. De geadviseerde windrange moet dan ook slechts gezien worden als een indicatie.

Windrange tabel van een Slingshot FuelOverpowered en underpowered

Overpowered ben je, als de vlieger te groot is om hem nog goed en veilig te controleren. Underpowered is een term die veel minder toegepast wordt en gebruikt wordt als de vlieger te klein is om hem nog goed te gebruiken voor het doel waar je hem voor wilt gebruiken.
Overpowered en underpowered zijn wel voor iedere vliegeraar persoonlijk en hebben natuurlijk wel alles te maken met ervaring, leeftijd, gewicht, etc.

Overpowered…?Ad Branger, februari 2009Comments

There are no comments on this entry


 
« Next Oldest · Ad Branger · Next Newest »