Ad Branger

Welkom Gast ( Inloggen | Registreer gratis )

Rating 5

Adventure

Posted by Ad Branger, 21-09-2008, 14:06 in Adventure

Adventure 5.0

Dikke cellen, veel meters toomlijn en een niet al te hoge AR. Even niet de efficiëntie voorop. Bij wijze van afwisseling heb ik eens een depowerbaar matras gemaakt: de Adventure 5.0. Niet zo’n grote, dat kan altijd nog. Zo’n kleine heeft in elk geval nog iets van snelheid en is al blij met een klein barretje; iets dat in de buggy wel prettig werkt.


Algemeen

Specificaties:
Oppervlakte (flat): 5.0 vierkante meter
Aspect ratio: 4.0
Wingspan: 4,51 meter
Aantal cellen: 19
Dikte profielen: 18%De ronde canopy curve komt de stabiliteit ten goede.


Dat ik hem in de buggy nog eens wil proberen is duidelijk. Tegen beter weten in overigens, want depowerbare matrassen hebben mij in de buggy tot op heden nog maar matig kunnen bekoren. Wie weet, met veel wind en zo’n kleine maat? Ik ken mensen die het heerlijk vinden…, maar eerlijk gezegd ben ik helemaal niet zo’n depowerbare-vlieger-vliegeraar. Ik vond het gewoon interessant om ook eens zo’n matras te bouwen. Vooral om te zien tegen welke problemen ik zou aanlopen met bijvoorbeeld de toming (5 toombestanden in 1 matras samenvoegen…) het depowersysteem, de profielen, etc.


De tomingVoor wat betreft de toming was het weliswaar veel werk (meer dan bij een racematras), maar uiteindelijk viel het resultaat me alles mee. Ik had vooraf veel lijnen instelbaar gemaakt, zodat correcties eenvoudig uit te voeren waren. Uiteindelijk was slechts aan de tips een kleine correctie van de B-, C-, en D-lijnen nodig. Deze heb ik iets ingekort. De tipcellen staan nu weer kaarsrecht. Voor het overige heb ik weinig gewijzigd.

Hier is duidelijk te zien dat de toomlijnen aan de tipcellen
nog een correctie nodig hebben. Inmiddels is dat aangepast.Het depowersysteem is hier goed zichtbaar.

De leading edge en trailing edge

De LE stond bij de vierde cel niet mooi onder spanning. Een correctie van enkele millimeters was voldoende om dat te corrigeren.Een strakke TE is bij een depowerbaar matras erg lastig. Dit heeft alles te maken met de tegenstrijdigheid met andere eisen die er aan een dergelijk matras gesteld worden. Toch is het wel mogelijk om tegelijkertijd de depowerbaarheid in orde te hebben en er niet een hele rij broodzakjes van te maken.Ad Branger, september 2008Comments

There are no comments on this entry


 
« Next Oldest · Ad Branger · Next Newest »