Ad Branger

Welkom Gast ( Inloggen | Registreer gratis )

Rating 5

Brouwersdam

Posted by Ad Branger, 19-06-2007, 21:00 in Brouwersdam

Brouwersdam

Zone voor buggyrijden en meerlijnsvliegeren

Op 18 april 2006 is door de Burgemeester en wethouders van Goedereede een besluit genomen over de zonering met betrekking tot het vliegeren met meerlijns bestuurbare vliegers en het rijden in een buggy. Beide activiteiten zijn gedurende het gehele jaar toegestaan in de hieronder omschreven zone.

De zone bevind zich aan de Noordzeekant van de Brouwersdam op het Noordzeestrand en loopt vanaf strandpaviljoen “De Kous” richting het zuiden tot voor het strandpaviljoen “De Strandtent”. Dit gebied is ongeveer 1100 meter lang en op het brede deel ongeveer 450 meter breed. De zone wordt aangegeven door borden op het strand. Het stuk in de zuidelijke bocht t/m Renesse is dus verboden gebied.

Denk er aan dat er een strook van 20 meter uit de duinenrij moet worden vrijgehouden voor passerende wandelaars en hulpdiensten. Het is tevens van belang rekening te houden met een afstand van minimaal 60 meter tot ‘gevaarlijke objecten’ als strandpaviljoens en strandopgangen. Wandelaars hebben in elk geval op het gehele strand voorrang op onze vliegeractiviteiten. Hou tevens rekening met de buggywedstrijden van de Buggy Club Holland. Een aantal weekenden per jaar wordt deze zone gebruikt voor BCH wedstrijden.

Borden waarschuwen strandgangers voor de extreme sportzone.


Zone voor het vliegeren met bestuurbare vliegers en het rijden in een buggy.


De noordelijke grens: Strandpaviljoen De Kous.


Zuidelijke grens van de zone: Strandpaviljoen De Strandtent (niet het
gehele jaar aanwezig).
Kitesurfen

De zone voor de Kitesurfers loopt parallel aan de zone voor de buggyrijders. De zone wordt in het water aangegeven met gele boeien en loopt, gezien vanaf het strand, vanaf strandpaviljoen De Kous richting het zuiden tot voor het strandpaviljoen De Strandtent.


Getij

Op Getij.nl kun je nagaan hoe de waterstanden op de Brouwersdam zijn. Je kunt hier kiezen uit Brouwershavensche Gat 02 of Brouwershavensche Gat 08. De locatie die het dichtst in de buurt van de Brouwersdam is, is Brouwershavensche Gat 08.

Kies bijvoorbeeld voor Brouwershavensche Gat 08:


Van Brouwershavensche Gat 02 wordt op www.actuelewaterdata.nl naast de werkelijk gemeten actuele waterstand ook de voorspelling van het astronomisch getij weergegeven. Hoe meer het weer afwijkt van ‘gemiddeld weer’, hoe meer de actuele waterstand zal afwijken van de voorspelling. Van de locatie Brouwershavensche Gat 08 wordt op deze site uitsluitend de actuele waterstand weergegeven.

De actuele waterstand vergeleken met het voorspelde astronomisch getij:


In bovenstaande grafiek is de afwijking tussen de werkelijke waterstand en het astronomisch getij nihil. Bij een flinke (noord-) westelijke wind kan het verschil echter fors oplopen.

Het verschil tussen de voorspelling en werkelijkheid kan soms fors oplopen:


Onder 150 NAP is er op de Brouwersdam goed te rijden. Over het algemeen kun je stellen dat boven 150 NAP het strand vanaf strandpaviljoen De Kous begint vol te lopen. Meestal blijft het zuidelijke deel bij strandpaviljoen De Strandtent dan nog droog. Erg veel ruimte om te rijden is er dan echter niet meer. Eén en ander is onder andere afhankelijk van de wind. Is er weinig wind (minder dan 2-3 Bft) dan is het goed mogelijk dat het strand bij een voorspelling van 160+ NAP voor een groot deel gewoon droog blijft. Daarentegen kan bij een flinke noordwestenwind van 5 Bft door stuwing de Brouwersdam al vollopen bij een voorspelde stand van ongeveer 140+ NAP.

Boven 150 NAP loopt vooral het noordelijk deel meestal onder water.


Bij springtij loopt meestal het gehele strand bij vloed onder water. Bij eb krijgt het strand dan ook onvoldoende tijd om goed droog te worden.

Springtij; de natuur is prachtig, maar de vliegers kunnen thuis blijven.


Luchtfoto waarbij goed te zien is hoe de hoogteverschillen het vollopen beinvloeden.Parkeren

Langs de gehele dam is voldoende parkeergelegenheid.


Routeplanner

Op het vliegerforum staat een routeplanner naar een aantal buggylocaties: Vliegerforum routeplanner.


Volledige tekst van het besluit

Burgemeester en wethouders van Goedereede;

gelet op artikel 2.4.24.b, lid c en artikel 2.1.7a.6, lid 3c, van de Algemene plaatselijke verordening;

b e s l u i t e n :

I. aan te wijzen als gebieden waar het gedurende het gehele jaar zowel is toegestaan om op het strand te vliegeren met meerlijns bestuurbare vliegers als zich te bevinden in een karretje of wagen dat wordt voortgetrokken door een meerlijnsvlieger of een zeil, waarbij een strook van twintig meter uit de duinenrij moet worden vrijgehouden voor passerende wandelaars en hulpdiensten:

I. de aan de buitenzijde van de Brouwersdam gelegen strook op het Noordzeestrand ter hoogte van strandpaviljoen De Kous tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland. Dit gebied wordt aangegeven door borden op het strand en boeien in het water;

II. te bepalen dat dit besluit in werking treedt op het moment dat de Algemene plaatselijke verordening in werking treedt;

III. te bepalen dat het uitvoeringsbesluit artikel 2.4.24.b, lid c, en artikel 5.4.1.a, lid 3c, van de Algemene plaatselijke verordening 1990 van 1 juli 2004 hierbij wordt ingetrokken.


Goedereede, 18 april 2006


Rust, ruimte en een zelfgebouwd matras. Heerlijk.


Ad Branger, juni 2007Comments

There are no comments on this entry


 
« Next Oldest · Ad Branger · Next Newest »